Hycamite aloitti vedyntuotantolaitoksen rakennustyöt Kokkolassa

19.01.2024

Hycamite aloitti vedyntuotantolaitoksen rakennustyöt Kokkolassa

Hycamite on aloittanut rakennustyöt Kokkolassa uuden vedyntuotantolaitoksensa tontilla.

Rakennusvaihe Kokkolan teollisuuspuistossa (KIP) pääsi käynnistymään, kun kaikki tarvittavat luvat oli saatu viranomaisilta. Valitusajan päättymiseen mennessä ei luvista tehty yhtään valitusta. Keskeiset laitetilaukset on tehty jo vuonna 2023.

Hycamiten uuden vedyntuotantolaitoksen tarkoituksena on osoittaa yhtiön kehittämän teknologian kannattavuus. Hycamiten teknologia hajottaa suuria määriä metaania sen osatekijöiksi - vedyksi ja hiileksi – ilman että kasvihuonekaasuja vapautuu ilmakehään. Uuden laitoksen nimelliskapasiteetti tulee olemaan 2 000 tonnia vetyä ja 6 000 tonnia hiilituotteita vuodessa, kunhan hanke on täysin valmis.

Uusi laitos pystyy estämään vuosittain jopa 18 000 hiilidioksiditonnin joutumisen ilmakehään, kun käsiteltävän metaanin lähteenä käytetään nesteytettyä maakaasua (LNG). Kun raaka-aineena käytetään esimerkiksi maatiloilta saatavaa biometaania, voidaan saada aikaa hiilinielu eli ilmakehän kierrosta voidaan jopa poistaa hiiltä.

Hycamiten uudessa laitoksessa käytettävä nesteytetty maakaasu toimitetaan Norjasta Kokkolan LNG-terminaalin kautta ja biometaani Suomesta.

Uusi vedyntuotantolaitos rakennetaan lähelle Hycamiten pääkonttoria ja pientä testilaitosta. KIP on Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden ekosysteemi, jossa toimii useita kemian- ja metallinjalostusteollisuuden johtavia yrityksiä.

Puhdasta vetyä voidaan käyttää joko teollisuuden raaka-aineena tai polttoaineena. Hycamiten hiilituotteet sopivat esimerkiksi akkujen raaka-aineeksi ja voivat korvata nykyisin Kiinasta tuotavaa grafiittia. Yrityksen teknologia vaatii vain 13 prosenttia siitä energiasta, joka tarvitaan vedyn tuottamiseen elektrolyysin avulla. Maakaasusta ja biometaanista saatavan metaanin käyttö raaka-aineena mahdollistaa tuotannon nopean kasvattamisen.


Hycamiten perustajat Laura Rahikka, Niina Grönqvist ja Matti Malkamäki vierailevat työmaalla


SHARE TO YOUR NETWORKOUR PROCESS

Methane Pyrolysis


Our proprietary technology is based on the thermocatalytic decomposition (TCD) of methane molecules.

Read more


OUR PRODUCTS

Clean hydrogen


Hycamite decarbonises industrial production by replacing existing steam methane reforming (SMR) process in hydrogen production.

Read more

Solid carbon


The Hycamite carbon products are based on electrically conductive carbon nanoproducts making them ideal for demanding applications.

Read more


Want to know more?


Please contact us