Hycamite aiesopimukseen päästöttömän vedyn tuotannosta Yhdysvalloissa

02.10.2023

Hycamite aiesopimukseen päästöttömän vedyn tuotannosta Yhdysvalloissa

PORTLAND, Oregon – Amerikkalainen NW Natural, Oregonin osavaltion suurin kaasuyhtiö, ja suomalainen Hycamite TCD Technologies ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen Hycamiten teknologian käyttämisestä puhtaan vedyn tuottamiseen ja jakeluun.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kokonaan Suomessa kehitettyä uutta vedyntuotantoteknologiaa viedään laajasti ulkomaille.

Aiesopimuksen mukaan NW Naturalin suuret maakaasuasiakkaat voisivat käynnistää laitoksia, jotka käyttävät Hycamiten uutta metaanin pilkkomisteknologiaa valmistaakseen maakaasusta päästöttömästi vähähiilistä vetyä täydentämään tai korvaamaan maakaasun käyttöä. Hycamite asentaisi, ottaisi käyttöön, käyttäisi ja ylläpitäisi metaanipyrolyysiyksiköitä, ja NW Natural toimittaisi vedyn tuottamiseen käytettävän maakaasun.

"Haluamme auttaa erilaisia teollisuusasiakkaita vähentämään tuotantonsa hiilidioksidipäästöjä kustannustehokkaasti, ja olemme valmiita lisäämään laitoksiamme Pohjois-Amerikassa nopeasti", kertoo Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka. "Odotamme innolla yhteistyötä NW Naturalin ja sen suurimpien maakaasuasiakkaiden kanssa."

Vähähiiliset polttoaineet, kuten puhdas vety, ovat keskeisessä asemassa NW Naturalin pitkän aikavälin hiilidioksidipäästöjen vähentämissuunnitelmissa. "Olemme innoissamme mahdollisuudesta vähentää päästöjä puhtaan vedyn avulla, ja odotamme innolla, että voimme tutkia mahdollisuuksia, joiden avulla Hycamiten teknologia voi auttaa meitä ja asiakkaitamme vähentämään hiilidioksidipäästöjä", sanoi Chris Kroeker, NW Naturalin vedyn ja hiilidioksidin talteenoton liiketoimintakehityksestä vastaava johtaja.

Maakaasusta vetyä ilman päästöjä


Hycamiten teknologia auttaa teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä tarjoamalla vähähiilistä vetyä ja kestäviä hiilituotteita vaativiin teollisuussovelluksiin. Hycamiten teknologia hajottaa suuria määriä metaania sen osatekijöiksi - vedyksi ja hiileksi – ilman että kasvihuonekaasuja vapautuu ilmakehään.

Puhdasta vetyä voidaan käyttää joko teollisuuden raaka-aineena tai polttoaineena. Yrityksen teknologia vaatii vain 13 prosenttia siitä energiasta, joka tarvitaan vedyn tuottamiseen elektrolyysin avulla. Metaanin raaka-aineen (geologisen maakaasun, biometaanin tai synteettisen maakaasun) käyttö mahdollistaa tuotannon nopean kasvattamisen.

Hycamiten teknologia on huippuluokan hiilidioksidin talteenotto-, hyödyntämis- ja varastointiteknologiaa (CCUS). Hycamite sitoo hiilen metaanista kiinteään muotoon ja toimittaa sen asiakkaille nanohiilenä ja muissa muodoissa, jotka sopivat teollisuuden raaka-ainekäyttöön. Sivutuotteena saatavat hiilituotteet perustuvat sähköä johtaviin hiililaatuihin, joten ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi akkujen valmistukseen, superkondensaattoreihin, elektroniikkaan, polymeerien ja komposiittimateriaalien lisäaineisiin sekä betonin valmistukseen.

Hycamiten katalyytit ovat kestäviä.

Tietoa Hycamitesta


Hycamite on yksityisomistuksessa oleva suomalainen syväteknologian eli deep tech -kasvuyritys, jonka pääkonttori sijaitsee Kokkolassa. Deep tech viittaa yrityksiin, joiden liiketoiminta perustuu tieteen ja teknologian tuoreiden läpimurtojen tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen. Viimeisimmällä sijoituskierroksella heinäkuussa 2023 Hycamite keräsi 25 miljoonaa euroa japanilaiselta monialayritykseltä Sojitzilta ja muilta sijoittajilta, jotka haluavat edistää vähähiilistä vedyn ja kestävästi tehtyjen hiilivalmisteiden tuotantoa. Hycamite pilkkoo metaanimolekyylejä lämmön ja patentoidun päästöttömän teknologiansa avulla. Sen metaanin halkaisuteknologia perustuu Oulun yliopiston pitkäaikaiseen soveltavaan kemian tutkimukseen.

Tietoa NW Naturalista


NW Natural on maakaasun jakeluyhtiö, joka tarjoaa tällä hetkellä kaasupalveluja noin 2,5 miljoonalle ihmiselle yli 140 paikkakunnalla Oregonissa ja Lounais-Washingtonissa yhdellä maan nykyaikaisimmista putkijärjestelmistä. NW Natural, jonka pääkonttori sijaitsee Portlandissa, Oregonissa, omistaa ja käyttää 21 miljardin kuutiometrin maanalaista kaasuvarastointikapasiteettia Oregonissa. NW Natural, joka on osa Northwest Natural Holding Companya (NYSE: NWN) (NW Natural Holdings), on harjoittanut liiketoimintaa yli 160 vuotta. NW Holdings omistaa NW Naturalin, NW Natural Renewables Holdingsin (NW Natural Renewables), NW Natural Water Companyn (NW Natural Water) ja muita liiketoimintoja. Olemme jo pitkään sitoutuneet turvallisuuteen, ympäristönsuojeluun sekä työntekijöistämme ja yhteisöistämme huolehtimiseen. Lue lisää uusimmasta ESG-raportistamme.


SHARE TO YOUR NETWORKOUR PROCESS

Methane Pyrolysis


Our proprietary technology is based on the thermocatalytic decomposition (TCD) of methane molecules.

Read more


OUR PRODUCTS

Clean hydrogen


Hycamite decarbonises industrial production by replacing existing steam methane reforming (SMR) process in hydrogen production.

Read more

Solid carbon


The Hycamite carbon products are based on electrically conductive carbon nanoproducts making them ideal for demanding applications.

Read more


Want to know more?


Please contact us